KBÜ’de “Ahmed Yesevî ve Yesevîlik Etkisi” Paneli

Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele İslami İlimler Fakültesi Dekanı Pro. Dr. Abdulcebbar Kavak, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Gül’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Akkuş ve Dr. Hayati Bice, Ahmed Yesevî’nin hayatı, düşünceleri ve Yesevîlik öğretisinin Türk kültürü ve İslam dünyasındaki etkileri üzerine kapsamlı bir değerlendirme sunarak katılımcılara bilgi aktardı.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, medeniyetlerin kurucu şahsiyetleri olduğuna işaret ederek, “İslam medeniyetinin kurucuları vahyi ve vahyi insanlara tebliğ eden peygamberlerdir. Medeniyetimiz vahiy ile şekillenmiştir ama bize bu vahyi aktaran peygamberlerdir. Peygamberlerden sonra bu görevi üstlenenler ise âlimlerdir. İşte İslam tarihi boyunca ve İslam dünyasının hemen her tarafında Allah’ı ve Resulünü dinin emrini, özelliklerini, tadını ve nasıl yaşanması gerektiğini bize anlatanlar bu alimlerimiz olmuştur. Ahmet Yesevi’nin sesi, manevi feyzi Anadolu’nun her tarafında ve İslam beldelerinde dolaşmaktadır. Bu yönüyle beden fani ama bıraktığımız o tatlı sada bâki kalacak inşallah” dedi.

Araştırmacı Yazar Dr. Hayati Bice, “30 yıldır hoca Ahmet Yesevi ve onun eseri Divan-ı Hikmet ile ilgili çalışmalarım var. İlk defa 1993 yılında Türkiye Diyanet Vakfında Ahmet Yesevi’nin 144 hikmetini Türkiye Türkçesine aktardım. Bu çalışmalarım vesilesiyle bugün burada yapılan Hoca Ahmet Yesevi paneline davetli olarak geldim. Burada da Karabük Üniversitesinin öğrencilerine Ahmet Yesevi’yi anlatmaktan dolayı çok mutluyum, teşekkür ederim” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Türk İslam edebiyatı alanında eski eserlerimiz, yazma eserlerimiz alanında çalıştığını aktararak, “Bu konuyla ilgili epey yayınlar yaptık. Bugün de bu vesileyle Karabük Üniversitesine geldik. Ahmet Yesevi hakikaten Türk dünyasının gönlünde taht kurmuş özellikle Orta Asya’da, Horasan bölgesinde yetiştirdiği sahabelerle talebeleriyle orada bulunan birtakım yöre insanlarını etkilemiştir. Daha sonraki asırlarda yüzyıllar boyunca onun eserleri olan hikmetler, Divan-ı Hikmet dediğimiz onun şiirleri hala söylenmekte, okunmakta ve tamamen gönlünden gelen has, halis, samimi bir İslami bir terennüm olan bu eserin etkisi, tesirleri hakkında hakikaten ne kadar konuşulsa azdır

Bugün bu vesileyle biz bu

konuyu ele alıyoruz. Ahmet Yesevi’nin yaşadığı dönem hocaları, talebeleri, onların eserleri, tesirleri hakkında bilgi sunmaya çalışacağız. Güzel bir program olacağı ümidindeyim” dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan konuşmacılar, öğrencilere, akademisyenlere ve katılımcılara bilgi verdi.

Katılımcılar Ahmed Yesevî’nin yaşamı, eserleri ve Yesevîlik düşüncesinin Türk kültürüne etkileri konusunda bilgilenme fırsatı buldu.

0 Yorum
sonsoz 07 01 2024 tarihinde ekledi.
İsminiz:
E-Posta: (Opsiyonel)
Sembol: smilewinkwassattonguelaughingsadangrycrying

| Beni Unut
Content Management Powered by CuteNews