“Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” temalı Erasmus+ projesi Safranbolu’da gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Polonya University of Applied Sciences, University of Porto, Complutense University of Madrid, University of Malaga ve University of Granada’nın ortaklaşa yürüttüğü “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” temalı Erasmus+ projesinin ikinci ayağı Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Karabük Üniversitesi Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisi’nde gerçekleştirildi.
Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı, doğaya saygılı ve sürdürülebilir kılınması amacıyla oluşturulan “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” teması 12-13 Nisan’da ilk olarak İstanbul ele alındı. Projenin ikinci ayağında ise Osmanlı mimarisi ile “Korumacılığın Başkenti” olarak anılan UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Safranbolu ve Yörük Köyü ele alındı. Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar da katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yaşar, burada katılımcılara Karabük Üniversitesinin sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Erasmus Blended Insentive Programı kapsamında “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” projesinin bir bölümünü Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Safranbolu’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Özköse, “Proje 12-13 Nisan’da İstanbul’da başladı. Projenin amacı kısa sürede Avrupa ülkeleri arasındaki öğrencilerin ve eğitmenlerin kaynaşmasını sağlamak, sürdürülebilir kentler ve toplulukları öğretmek, oradaki deneyimleri yaşamak, yerinde kısa da olsa projeler üretmek. Proje İstanbul ayağı ile başladı. İstanbul Teknik Üniversitesinde üç gün sürdü. Büyük bir çoğunluğu İstanbul’daki kentleşmenin, turizmin sürdürülebilirliğe ne kadar etkileri var, en fazla da Haliç’te çalışmalar yaptılar” dedi.

Prof. Dr. Özköse, Karabük Üniversitesinden yedi öğrencinin projeye katılım sağladığını belirterek, “Buradaki ayağı ise Safranbolu. Safranbolu, Yörük Köyü ve arkasından Amasra’ya gideceğiz. Safranbolu en fazla sürdürülmesine çalıştığımız ve diğer yerlere örnek olmasını hedeflediğimiz yerleşim yerlerinden birisi. Bu deneyimi yaşatmak istedik. Bugün burada Safranbolu’nun sürdürülebilirliği ile ilgili özellikle de bizim üniversitemizin, akademik kurumlarımızın yaptıklarını 1990’lı yıllardan bugüne kadar yapılan çalışmaları sunacağız ve hemen arkasından proje üretebilecekleri alanları göstereceğiz. Daha sonra Yörük Köyüne gideceğiz. Arkasından Amasra’ya gideceğiz. Amasra da sürdürülmesi gereken kentlerimizden birisi. O da UNESCO Dünya Miras Listesine aday. Öğrenciler İstanbul, Safranbolu, Yörük Köyü ve Amasra hakkında karşılaştırma yoluyla grup çalışmaları altında çeşitli fikirler üretecek. Proje katılımcıları bu projede İstanbul, Safranbolu ve Amasra’daki kültürel değerleri, sürdürülmesi gereken değerleri önceden nasıldı, şimdi nasıl, gelecekte nasıl olacak onları zaten ‘fulcrum’ denen bir sisteme yüklemeye devam ediyorlar. Bugün onlardan yararlanacağız, kaynaşma olacak. Erasmus Blended zaten 6-7 yıllık bir iş birliği anlaşması. Bu projeler devam edecek. Belki bu partner ülkelere de gideceğiz ve onların çalışmalarını yapacağız. Bu bir başlangıçtı” diye konuştu.

0 Yorum
sonsoz 18 04 2023 tarihinde ekledi.
İsminiz:
E-Posta: (Opsiyonel)
Sembol: smilewinkwassattonguelaughingsadangrycrying

| Beni Unut
Content Management Powered by CuteNews